IBM laiž klajā pasaulē ātrāko mikroprocesoru

IBM laiž klajā pasaulē ātrāko mikroprocesoru

Pēc piecu gadu ilga izpētes un izstrādes darba IBM ir laidis klajā ātrāko mikroprocesoru pasaulē un īpaši jaudīgu IBM System p570 serveri, kas izceļ un papildina jaunā mikroprocesora lieliskās īpašības. IBM System p570 serveris ar jauno POWER6 mikroprocesoru ir pirmais, kam pieder visi galvenie veiktspējas rekordi biznesa un tehnisko aprēķinu uzdevumos.

Taču jaunais serveris piedāvā ko vairāk kā tikai vienkārši labāku veiktspēju – tas ir pasaulē jaudīgākais konsolidētais RISC arhitektūras skaitļotājs, kas ietver sevī speciālu aparatūru un programmatūru, kas ļauj izveidot un sekmīgi darbināt daudzus “virtuālos” serverus vienā fiziskajā korpusā.

Jaunā System p570 ar POWER6 parāda labākos veiktspējas rezultātus vairākos plaši pazīstamos Unix serveru testos – SPECint2006, SPECfp2006, SPECjbb2005, TPC-C. Šī ir pirmā reize, kad kāds konkrēts serveris ir sasniedzis līderpozīcijas visos četros minētajos veiktspējas testos.

Jaunajā System p570 ir veiksmīgi sabalansēta veiktspēja un kopējais sistēmas dizains (kešatmiņas izmērs un frekvenču joslas platums). POWER6 mikroprocesoram ir 8 MB kešatmiņa (četras reizes vairāk, salīdzinot ar POWER5). Neskatoties uz to, ka POWER6 mikroprocesorā ir vairāk kā 790 miljoni tranzistoru, tā svars nesasniedz pat 30 gramus. Jaunā mikroprocesora takts frekvence ir 4.7 GHz un tas ir divreiz vairāk par tā priekšgājēju – 2.2 GHz POWER5+. Tai pat laikā jaunais POWER6 mikroprocesors savā darbībā un dzesēšanā patērē to pašu elektroenerģijas daudzumu, ko iepriekšējais POWER5+. Tas nozīmē, ka lietotāji var izmantot jauno POWER6, lai, salīdzinot ar iepriekšējās paaudzes POWER5+, dubultotu veiktspēju vai arī pie līdzvērtīgas veiktspējas uz pusi samazinātu elektrības patēriņu. POWER6 mikroprocesora arhitektūrā ir izmantota IBM 65 nanometru procesu tehnoloģija.

Inovatīvās tehnoloģijas ļauj dinamiski mainīt POWER6 mikroprocesora noslodzi tad, kad netiek veikts intensīvs darbs un jebkurā brīdī dinamiski atgriezties maksimālās jaudas režīmā. Tādējādi var tikt ietaupīts elektroenerģijas patēriņš gan sistēmas darbināšanai, gan arī dzesēšanai.

POWER6 procesora caurlaides spēja – 300 gigabaiti sekundē – ļauj ielādēt pilnībā visu iTune katalogu 60 sekunžu laikā, kas ir 30 reižu ātrāk kā HP Itanium.

Ņemot vērā visas iepriekšminētās POWER6 iespējas, IBM jaunais System p570 serveris pašlaik ir pasaules jaudīgākā 16-kodolserveru konsolidējošā sistēma. Kā piemēru var minēt to, ka trīsdesmit Sun SunFire v890 serveri var tikt konsolidēti vienā vienīgā p570 sistēmā, tādējādi ļaujot ievērojami ietaupīt gan serveru telpu, gan elektroenerģiju.

Šis ir pirmais UNIX mikroprocesors, kurš aparatūras līmenī atbalsta peldošo decimālo punktu. Līdz šim šo aprēķinu funkciju darbībās ar decimālskaitļiem realizēja ar programmatūras palīdzību. Šis ir būtisks sistēmas darbības uzlabojums un tas īpaši novērtējams ekonomisko un finanšu aprēķinos.

IBM plāno izmantot jauno POWER6 mikroprocesoru visos nākamajos System p un System i līniju serveros