Bring your own device (BYOD) - Lieto pats savu ierīci

Bring your own device (BYOD) - Lieto pats savu ierīci

Mūsdienās straujā tehnoloģiju attīstībā un to plašā pieejamība bieži vien noved pie tā, ka privātajā sektorā tehnoloģiju lietotāji adaptē jaunās ierīces ātrāk, nekā to dara biznesa sektors. Katrs var iegādāties ierīci, kuras parametri, dizains, aplikācijas atbilst personīgajām vajadzībām un darba stilam, turpretim darbā ir jāpieņem uzņēmuma piedāvātās tehnoloģijas, līdz ar to rodas jautājums: „Kādēļ gan neizmantot savu ierīci darbā?” Izmantojot sev ierastās ierīces un aplikācijas darbinieks var strādāt ražīgāk sev patīkamākā, pierastākā darba vidē, turpretim uzņēmumam, lai nodrošinātu šīs pašas ierīces un aplikācijas bieži vien nākas saskarties ar ievērojamām papildus izmaksām, kuras ne katrs ir gatavs uzņemties.

Izmantojot jaunākās tehnoloģiskās iespējas, darbinieki kļūst ar vien mobilāki. Viedtālruņi, planšetdatori, portatīvie datori ļauj piekļūt darba vajadzībām nepieciešamajai informācijai, atbildēt uz svarīgiem e-pastiem, atrodoties ārpus biroja telpām. Paveras iespēja savus darba pienākumus pilnvērtīgi veikt no mājām.

Līdz ar to varam apgalvot, ka pastāv ievērojamas priekšrocības, ja darbiniekiem ir atļauts izmantot savas ierīces darba pienākumu veikšanai:

  • Uzņēmumā ātrāk tiek ieviestas jaunākās tehnoloģijas, kas palielina darba ražīgumu.
  • Uzņēmumam jāveic mazāk investīciju infrastruktūras izveidošanā, atjaunošanā, ja darbinieks lieto savas ierīces.
  • Darbinieks var lietot sev ierastās ierīces un aplikācijas, ar kurām ir ērtāk strādāt katram individuāli, palielinot darbinieka darba ražīgumu.
  • Darbinieki kļūst mobilāki un var veikt savus darba pienākumus atrodoties ārpus biroja telpām.

 

Protams pastāv arī negatīvi aspekti, kas saistīti ar šādas politikas ieviešanu uzņēmumā. Galvenokārt tiek sagādātas „galvassāpes” uzņēmuma tīkla administratoriem: „Kā pasargāt uzņēmuma datus?” Uzņēmumam nav pilnas kontroles pār konkrētu ierīci, kuru lieto darbinieks, līdz ar to svarīgi ir drošības jautājumi:

  • Kā pasargāt datus gadījumos, kad darbinieks nozaudē savu ierīci? Šādos gadījumos trešajām personām ir iespēja piekļūt datiem, kas atrodas uz šīs ierīces.
  • Kā nepieļaut datu noplūdi no uzņēmuma tīkla caur darbinieka ierīču vai aplikāciju drošības nepilnībām?

 

BIT kā oficiālais Citrix partneris piedāvā Citrix risinājumus datu aizsardzībai un administrēšanai. Citrix produktu klāstā ir risinājumi, kas iekļauj aplikāciju un darba virsmu virtualizāciju, kā rezultātā uzņēmuma kritiskās aplikācijas un dati atradīsies uzņēmuma datu centrā nevis lietotāja personīgajā ierīcē, līdz ar to ierīces nozaudēšanas gadījumā trešās personas nevarēs iegūt uzņēmuma datus no šīs ierīces, bet darbinieks varēs piekļūt uzņēmuma aplikācijām no jebkuras mobilās ierīces, neatkarīgi no tās operētājsistēmas – Windows, iOS vai Android. Papildus Citrix piedāvāto drošības produktu klāstā ir risinājumi, kas iekļauj atsevišķu aplikāciju izolēšanu no darbinieka personīgajām aplikācijām, paverot iespēju uzņēmuma tīkla, aplikāciju administratoriem kontrolēt datu plūsmas, aplikāciju tiesības, paaugstinot datu drošību uzņēmumā.

Lai iegūtu vairāk informācijas par Citrix piedāvātajiem risinājumiem, lūdzu, sazinieties ar BIT pārdošanas speciālistiem.