Datori “brand” pret “skrūvēm”

Datori “brand” pret “skrūvēm”

Mūsdienās biznesa darbība praktiski nav iedomājama bez IT infrastruktūras. Datoru iegāde ir viena no pirmajām investīcijām, kas tiek veiktas uzsākot biznesu. To piedāvājums tirgū ir ļoti plašs un ir nepieciešams pievērst uzmanību tam, kurš dators ir vispiemērotākais biznesa videi. Šajā rakstā aplūkosim divas datoru kategorijas – “brand” (ražotāji un tirgus līderi pasaules mērogā, piemēram, Hewlett-Packard vai Lenovo) un komplektētie datori jeb tautā dēvētās “skrūves” (klientu datori, kas komplektēti iegādājoties to komponentes atsevišķi, vai mazie ražotāji, kas nodarbojas ar datoru komplektēšanu).

Izmaksas

Ja mēs runājam par iegādes izmaksām jeb cenu, tad izdevīgākas būs “skrūves”, salīdzinot jebkuras tehniski identiskas konfigurācijas, “skrūves” vienmēr būs lētākas. Taču nevajadzētu aizmirst, ka vidējais mūža ilgums datoram ir aptuveni 5 gadi un šajā laika periodā rodas dažādas tiešas un netiešas izmaksas, kuru rezultātā “skrūves” vairs nebūs tik pievilcīgas salīdzinot ar “brand” datoriem. Šīs papildus izmaksas atspoguļosies arī nākamajos parametros, kuri tiks aplūkoti rakstā.

Kvalitāte

Lielo ražotāju produkti, to izstrādes procesā, iziet vairākus testus pirms nonāk tirgū. Ražotājs pārliecinās par visu komponenšu savstarpējo saderību un sinerģiju. Var apgalvot, ka vieni no pasaulē labākajiem inženieriem projektē šos produktus. Augstākās klases biznesa portatīvie datori tiek testēti atbilstoši militārajiem standartiem (MIL-STD), kas apliecina produktu izturību un spēju darboties aktīvas lietošanas un paaugstinātas ārējās vides ietekmes apstākļos, līdz ar to samazinās risks, ka dators tiks fiziski bojāts.

Serviss un rezerves daļu pieejamība

Biznesā dators ir darba rīks un tam vienmēr ir jābūt pieejamam. Katra diena, kad kāds no datoriem nedarbojas nozīmē to, ka kāds no darbiniekiem nevar pilnā apjomā veikt savus darba pienākumus, bet algu taču viņš saņem. Lielie ražotāji saviem produktiem spēj nodrošināt līdz pat 5 gadu garantiju, kas ievērojami palielina produkta lietošanas ilgumu. “Brand” datoru priekšrocība ir liels globālais rezerves daļu noliktavu tīkls, kas garantē rezerves daļu pieejamību arī pēc 5 gadiem. Mūsdienu tehnoloģijas attīstās milzīgā ātrumā, piemēram, jauna procesoru sērija iznāk vidēji 1-1,5 gadu laikā. Ar jaunas procesoru sērijas iznākšanu praktiski tiek pārtraukta iepriekšējās ražošana, kā rezultātā mazie ražotāji bieži vien nespēj nodrošināt detaļas nomaiņu pēc ilgāka laika perioda un labākajā gadījumā piedāvā atgriezt naudu. Turklāt pastāv risks, ka mazais ražotājs var pārtraukt savu darbību.

Administrēšana

Uzņēmumos, kuros ir lielas IT infrastruktūras, ir svarīgi, lai ražotājs spēj piegādāt identiskas konfigurācijas datorus ilgākā laika periodā, lai uzņēmumā varētu tikt ieviesta standartizācija un vienkāršo IT procesu automatizācija, piemēram, vienotas instalācijas “imidža” izveidošana vai automatizēta jaunāko draiveru uzlikšana. Uzņēmuma ieguvums ir laiks, kuru līdz šim administrators pavadīja rutīnas darbu veikšanai, bet tagad var izmantot inovācijām un sarežģītāku problēmu risināšanai. “Brand” datoru ražotāji ir izstrādājuši infrastruktūras pārvaldības rīkus, kas nodrošina automātisku un attālinātu draiveru jaunināšanu visiem klienta rīcībā esošajiem datoriem vienlaicīgi. Pārvaldības rīki iekļauj attālinātu iekārtu monitoringu un diagnostiku, kas ļauj noteikt gan esošos, gan potenciālos draudus un sistēmas kļūmes, līdz ar to administratoram nav jāatrodas klātienē, lai apsekotu un diagnosticētu iekārtas,  piemēram, nav nepieciešams doties uz attālu filiāli.  Kā papildus priekšrocība “brand” datoriem ir ražotāja ciešā sadarbība ar Microsoft, līdz ar to ražotājs kalpos kā vienots problēmu pieteikšanas punkts neatkarīgi no problēmas tipa (iekārtas vai programmatūras) kā rezultātā administratoram nebūs jāvelta laiks domājot, kam pieteikt problēmu.

Katrai no aplūkotajām datoru kategorijām ir savas priekšrocības un trūkumi, tādēļ ir svarīgi noteikt, kādam nolūkam šīs iekārtas ir paredzētas. Ja dators nepieciešams lietošanai mājas apstākļos vai ļoti mazam uzņēmumam sākuma stadijā, kad iegādes cenai ir ļoti liela nozīme un potenciālas datora dīkstāves nerada ievērojamas problēmas, piemērots variants var būt maza ražotāja komplektēts dators jeb tautā dēvētā “skrūve”. Ja dators tiek izmantots kā svarīgs biznesa rīks un tiek plānoti gan finanšu, gan cilvēku resursi ilgtermiņā, ieteicams izvēlēties “brand” datorus, ko ražojis kāds no lielajiem ražotājiem un līderiem pasaules tirgū.